piątek, 25 maja 2018

Zagroda Edukacyjna Konarzew - "Od ziarenka do bochenka".

W skrócie:
 1. Powitanie
 2. Omówienie rodzajów zbóż
 3. Opis narzędzi i maszyn do uprawy pola
 4. Wycieczka na pole; przygotowanie pola do siewu ; siew zbóż (zbiór zbóż)
 5. Rozpoznawanie podstawowych zbóż
 6. Pokaz koszenia kosą
 7. Powrót na podwórko
 8. Młócenie zboża  (cepem)
 9. Mielenie zboża
10. Historia chleba
11. Przygotowanie ciasta na chleb
12. Formowanie chlebków przez dzieci
13. Historia pieców - wypiek uformowanych kęsów ciasta
14. Poczęstunek – zakończenie.

Pracy mieliśmy duuużoooooo. Dzieciaki twierdziły, że praca lekka i przyjemna (we wsparciu osoby dorosłej), ale gdy miały robić "coś" samodzielnie i dłużej okazało się, że nie jest to takie hop siup.
Ubrani byliśmy szczelnie :-) przygotowani na każdą pogodę. Na szczęście z każdą minutą pogoda robiła się coraz ładniejsza, co sprzyjało w zdobywaniu kolejnych wrażeń.














































Pobieranie energii z drzew jak najbardziej wskazane :-)




Takie małe koniki :-) pracujące na polu.


















Siała baba mak....nie wiedziała jak...
























Chciałyśmy równouprawnienia, to mamy....teraz dziewczyny ciągną chłopaków.













Normalnie Master Chef...





















 I znowu praca....





 Dziewczyny rozmyślają co tu wybrać z poczęstunku własnej roboty: czy chlebek z masełkiem, a może z dżemem jabłkowym czy ze smalcem ze skwarkami...? Hm....

Nie uwierzycie... Jako jedyny kociak wybrał przy dokładce chlebek ze smalcem i skwarkami. BRAWO!!!!






I już jesteśmy w domu :-)

Ciąg dalszy zdjęć ma nastąpić...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz